You are currently viewing Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι και παίζοντας…. ποδόσφαιρο

Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι και παίζοντας…. ποδόσφαιρο

Ο Π.Α.Ο.Κ το βράδυ της Πέμπτης μπορεί να αποκλείστηκε στην φάση των προημιτελικών του Conference League, από την, κακά τα ψέματα, ανώτερη σε ποιότητα ομάδας της Μαρσέιγ, όμως, μόνο κέρδος μπορεί να αποκομίσει από τέτοιες εμφανίσεις στο εγγύς μέλλον.

Ο Δικέφαλος του Βορρά πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση, δημιουργώντας, η αλήθεια είναι, ίσως και παραπάνω ευκαιρίες από όσες θα περίμενε και ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Δυστυχώς, για τον Π.Α.Ο.Κ του έλειπε η πεμπτουσία του αθλήματος: το γκολ.

Ο αγώνας μέσα από την στατιστική

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η στατιστική επιβεβαιώνει την εικόνα του αγώνα της Πέμπτης. Ο Π.Α.Ο.Κ κυριάρχησε σε όλους τους τομείς. Είχε 15 τελικές έναντι 5 των Γάλλων, από τις οποίες 15 οι 6 βρήκαν στόχο. Αντίθετα, το μοναδικό on target σουτ των Μασσαλών έγραψε το τελικό 0-1. Οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν με το έστω και ισχνό 51%-49% τις μονομαχίες, ειδικότερα όμως επικράτησαν κατά κράτος στις εναέριες μονομαχίες, με 65%-35%. Είχαν περισσότερες κερδισμένες μπάλες στο αντίπαλο μισό (16-11), όπως επίσης λιγότερες χαμένες στο δικό τους μισό (17-23). Τέλος, ίσως το σημαντικότερο, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε την κατοχή με 54%, γεγονός που δυσκόλεψε πάρα πολύ το παιχνίδι της Μαρσέιγ και την ανάγκασε να παίξει άμυνα αρκετή ώρα, που όπως φάνηκε δεν είναι και το φόρτε της. Απόρροια της κατοχής ο Π.Α.Ο.Κ δημιούργησε ευκαιρίες που όμως δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ, εξαιτίας κυρίως του Μανταντά που βρέθηκε σε εξαιρετική βραδιά. 

Οι πολλές ευκαιρίες του Δικεφάλου

Ο Π.Α.Ο.Κ εκμεταλλευόμενος και τις σημαντικές απουσίες των Μασσαλών (κυρίως Ζέρσον, Καμαρά – λόγω καρτών – και Μίλικ – λόγω τραυματισμού), επέβαλε το ρυθμό του, μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, κράτησε την κατοχή, και μέσα από τις πάσες στα μεσοδιαστήματα κυρίως στους Μπίσεσβαρ και Ζίβκοβιτς, δημιούργησε προβλήματα στην άμυνα του Μανταντά. Ο Γάλλος πορτιέρο έκανε 4 μεγάλες επεμβάσεις, μάλιστα είναι επί της ουσίας 5, αφού η στατιστική δεν του χρεώνει στο 90 την επέμβαση στο σουτ του Αουγκούστο, επειδή ο Ολλανδός Μακέλι έδειξε άουτ.

Οι ευκαιρίες από τα κόρνερ

Ο Π.Α.Ο.Κ όπως είχαμε αναφέρει και από το podcast του Goal Analysis θα μπορούσε να απειλήσει από τα στατικά, κυρίως από τα κόρνερ, και το έπραξε.

Δημιούργησε 3 πολύ μεγάλες ευκαιρίες με Κρέσπο, Άκπομ και Ζίβκοβιτς και σε δεύτερο χρόνο μετά από κόρνερ και με τον Αογκούστο. Δυστυχώς για αυτόν, βρήκε μπροστά του ένα πραγματικό Κέρβερο, τον Μανταντά, που του έκοψε τις ελπίδες για πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Συνολικά όλες οι ευκαιρίες, αλλά και το καλό παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ πιστοποιείται και από x goals (expected goals), εκεί όπου η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει 2,5 και οι Φωκαείς μόλις 0,85.

Το λάθος στο γκολ του Παγιέ

Στη φάση του γκολ η Μαρσέιγ γνωρίζοντας ότι ο Κρέσπο είναι δεξιοπόδαρος αλλά παίζει αριστερό στόπερ, αποφασίζει να του στήσει παγίδα, αφήνοντάς τον να ανέβει με τη μπάλα μέχρι το ύψος περίπου της μεσαίας γραμμής. Εκεί αποφασίζει ο Γκεντουζί να τον πιέσει, ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός δεν παίζει μια μεγάλη μπάλα προς τον Άκπομ, που θα του διασφαλίσει ακόμη και αν δεν την πάρει, ότι θα προλάβει η ομάδα να αναδιοργανωθεί σε φάση άμυνας, ο Γαλλομαροκινός μέσος κλέβει τη μπάλα και μετά στην μετάβαση η Μαρσέιγ με υπεραριθμία πετυχαίνει εύκολα το γκολ που έμελλε να κρίνει και τον αγώνα.

Συμπερασματικά, αυτό που βγαίνει από την φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Δικεφάλου του Βορρά στην διοργάνωση του Conference League , είναι ξεκάθαρα ότι και αυτός, αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, δεν έχουν την πολυτέλεια να σνομπάρουν αυτή τη διοργάνωση, διότι μπορεί να αποφέρει, εκτός του χρηματικού, που είναι δεδομένο, και κέρδος στο prestige των συλλόγων. Άλλωστε, δείτε τις 4 φιναλίστ του Conference League και τις 4 του Europa League. Έχουμε την αίσθηση ότι αυτές του  Conference δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτές του Europa, μην σας πούμε ότι μπορεί να ισχύει και  το αντίστροφο.

            Τάσος Ματθαίου
Πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων της εταιρείας INSTAT

Πιστοποιημένος scouter της βρετανικής εταιρείας IPSO

Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης)

Κάτοχος διπλώματος UEFA  B’

Απόφοιτος του Ινστιτούτου Αθλητικής Ανάλυσης (INSA) .

Αφήστε μια απάντηση