You are currently viewing <strong>Δυσλειτουργίες ελληνικού ποδοσφαίρου και προσδοκίες ανάκαμψης</strong><strong></strong>

Δυσλειτουργίες ελληνικού ποδοσφαίρου και προσδοκίες ανάκαμψης

Το ελληνικό ποδόσφαιρο συναγωνίζεται σε επίπεδο τα αντίστοιχα της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Κύπρου, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν την πεποίθηση ότι ανήκουμε σε υψηλότερο επίπεδο, όπως τα πρωταθλήματα της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, ή έστω του Βελγίου.

Ο σημαντικότερος λόγος αυτής της «παρανόησης» είναι η εικόνα που καλλιεργούν οι ¨μεγάλες¨ ομάδες για τη δυναμική τους και την υπερθεματίζουν τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ. Τη στιγμή που σε άλλα, κατώτερα για τον μέσο Έλληνα φίλαθλο, πρωταθλήματα η τεχνολογία και η αντίστοιχη τεχνογνωσία είναι σε τέτοιο βαθμό ανεπτυγμένα συνδράμοντας ουσιαστικά στην πρόοδο του αθλήματος, στην Ελλάδα υπερηφανευόμαστε για το επίπεδο των ομάδων μας.

Επί παραδείγματι η Αλβανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει υποχρεώσει όλες τις ομάδες που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία να έχουν στο team τους αναλυτή. Αντίστοιχα η Πολωνική Lech Poznan (φετινή πρωταθλήτρια) διατηρεί 12μελές τμήμα scouting! Το ζήτημα που εγείρεται είναι αν δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις ή αν δε θέλουμε. Τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν όσους αποφασίζουν για τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών ομάδων.

Η ελλιπής αξιοποίηση των γηγενών ποδοσφαιριστών, η δυσκολία των ομάδων να πουλήσουν παίχτες σε προηγμένα πρωταθλήματα, η ανεμική παρουσία στα ευρωπαϊκά κύπελλα είναι κάποια από τα σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η παρουσία της Εθνικής ομάδας στα 4 παιχνίδια της διοργάνωσης Nations League αναπτερώνει λίγο το ποδοσφαιρικό μας ηθικό. Αν συνδυαστεί με αντίστοιχη παρουσία των εκπροσώπων μας στα προκριματικά των ευρωπαϊκών κυπέλλων και πρόκριση στη φάση των ομίλων από όλους ή τουλάχιστον από ¾ ομάδες τότε θα δοθεί η ευκαιρία για μία επανεκκίνηση, η οποία πλαισιωμένη από παράλληλες ενέργειες (κατασκευή νέων γηπέδων, οριοθέτηση συγκεκριμένης φόρμας διεξαγωγής πρωταθλημάτων, αυστηρότερη και ουσιαστικότερη θέσπιση των κανόνων λειτουργίας των ΠΑΕ) μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση ώστε να έχουμε ένα υγειές ποδοσφαιρικό περιβάλλον και προσδοκίες για διαρκείς και μεγαλύτερες επιτυχίες.


Χρήστος Παπαγεωργίου
Πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων της εταιρείας INSTAT

Πιστοποιημένος scouter της βρετανικής εταιρείας IPSO

Απόφοιτος Σχολής τεχνολογικών εφαρμογών(Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας)

Απόφοιτος του Ινστιτούτου Αθλητικής Ανάλυσης (INSA) .

Αφήστε μια απάντηση