You are currently viewing  Η ανασκόπηση των 5 πρώτων αγωνιστικών στην Super League

 Η ανασκόπηση των 5 πρώτων αγωνιστικών στην Super League

Με την βοήθεια της Instat, της μεγαλύτερης πλατφόρμας στατιστικής και ανάλυσης στον κόσμο, θα αναλύσουμε τα σημαντικότερα δεδομένα και αριθμούς που προκύπτουν από τις πρώτες 5 αγωνιστικές της ελληνικής superleague.

Ο πρωτοπόρος ΠΑΟ του αποτελεσματικού pressing και των κερδισμένων μονομαχιών.

Ο ΠΑΟ φιγουράρει στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας κάνει το απόλυτο 5/5, έχοντας την καλύτερη επίθεση (9 τέρματα μαζί με τον Ατρόμητο) και ταυτόχρονα την καλύτερη άμυνα με μόλις 1 γκολ παθητικό. Οι πράσινοι διακρίνονται μέχρι στιγμής ιδιαίτερα στον τομέα του pressing αλλά και του high pressing, έχοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση και στις 2 κατηγορίες, μόνο πίσω απ’ τον Αστέρα Τρίπολης, με 52% αποτελεσματικότητα στο pressing και 56% στο high pressing. Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι δεύτεροι σε δημιουργία ευκαιριών με 31 μόνο πίσω από τον ΠΑΟΚ που έχει καταγράψει 38, ενώ βρίσκονται δεύτεροι και σε ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων με 87%(πρώτος ο Ολυμπιακός με 88%).Το τριφύλλι είναι πρώτο μαζί με ΑΕΚ και Λαμία στις κερδισμένες μονομαχίες (52%) και τρίτο στις εναέριες κερδισμένες με 53%, ενώ είναι και τρίτο στην κατάταξη σε ανακτήσεις μπάλας στο αντίπαλο μισό με 57, όπως και επίσης τρίτο σε εισόδους στην αντίπαλη περιοχή (16 ανά αγώνα). Τέλος ο ΠΑΟ είναι τρίτος πίσω από ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης στις τελικές προσπάθειες μέσα από στατικές φάσεις (17 τελικές). Στα αρνητικά, καταγράφεται το χαμηλό ποσοστό ακριβείας σε σέντρες (τελευταίος με 16%).

Ο Π.Α.Ο.Κ των αρκετών ευκαιριών, αλλά και των πολλών τελικών από στατικές φάσεις.


Ο δικέφαλος του βορρά βρίσκεται στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας 3 νίκες και 2 ισοπαλίες. Ο Π.Α.Ο.Κ είναι πρώτος σε ευκαιρίες στο πρωτάθλημα έχοντας δημιουργήσει 38, αλλά και δεύτερος πίσω από τον Άρη σε τελικές στον στόχο (25 Άρης, 24 Π.Α.Ο.Κ). Οι ποδοσφαιριστές του Ραζβαν Λουτσεσκου βρίσκονται πρώτοι στις πάσες κλειδιά με 32 , πρώτοι στις ανακτήσεις μπάλας στο αντίπαλο μισό με 64, αλλά κατέχουν και την πρωτιά  στις τελικές προσπάθειες μέσα από στατικές φάσεις με 20 σε όλο το πρωτάθλημα. Οι ασπρόμαυροι επίσης είναι δεύτεροι στην κατοχή μπάλας με 59%, μόνο πίσω από την Α.Ε.Κ, όπως και στις εύστοχες μεταβιβάσεις με 87% με πρώτο τον Ολυμπιακό όπως γράψαμε παραπάνω με 88%. Τέλος ο Π.Α.Ο.Κ είναι τρίτος στις κερδισμένες δεύτερες μπάλες (258 συνολικά), τρίτος σε ”πατήματα” στο τελικό τρίτο με 44 εισόδους ανά αγώνα, αλλά και τρίτος μαζί με τον ΠΑΟ σε ”πατήματα” στην περιοχή του αντιπάλου με 16 εισόδους ανά αγώνα. Στα αρνητικά, η αναποτελεσματικότητα του, κοινώς το χαμηλό ποσοστό, (μόλις 13%) στην μετατροπή ευκαιριών σε γκολ, τέταρτος από το τέλος.

Ο εύστοχος Άρης, που προτιμά το σετ παιχνίδι.

Η ομάδα του Άλαν Παρντιου πλέον, βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 10 βαθμούς. Οι κίτρινοι πλασάρονται πρώτοι στα σουτ στον στόχο με 25 σε όλο το πρωτάθλημα, τρίτοι σε ποσοστό ευστοχίας με 42%. Ο Άρης έχει ποσοστό 27% στην μετατροπή ευκαιριών σε γκολ (πέμπτη θέση), βελτιώνοντας αρκετά το περσινό του ποσοστό το οποίο ήταν 12% στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, μόνο πάνω από τον υποβιβασμενο τελικά Απόλλων Σμύρνης. Στα θετικά του Άρη,το ότι είναι δεύτερος σε κερδισμένες δεύτερες μπάλες με σύνολο 268, το καλό του pressing effeciency  που τον κατατάσσει τρίτο με 51% , αλλά κυρίως το ότι είναι δεύτερος σε τελικές μέσα από σετ παιχνίδι (positional attacks).Στα αρνητικά σίγουρα η τελευταία θέση μαζί με τον Παναιτωλικό στις εναέριες μονομαχίες (44%), όπως και η τελευταία θέση μαζί με Λαμία και Ολυμπιακό στις τελικές μέσα από την επιθετική μετάβαση (8).

Η Α.Ε.Κ του ποδοσφαίρου κατοχής και των πολλών τελικών ενεργειών.

Όπως καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο, η Α.Ε.Κ είναι μια ομάδα που φέτος με τον Ματίας Αλμέιδα θέλει να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Η Α.Ε.Κ βρίσκεται τέταρτη με 9 βαθμούς. Η Ένωση κατέχει αρκετές σημαντικές πρωτιές μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα οι κιτρινόμαυροι είναι πρώτοι μαζί με ΠΑΟ και Λαμία στις συνολικές μονομαχίες με 52%, πρώτοι στις εναέριες μονομαχίες με 57%, στις δεύτερες μπάλες με 315 στο σύνολο, στη κατοχή μπάλας με 61%, στα ”πατήματα” στο τελικό τρίτο με 51 ανά αγώνα, στην περιοχή του αντιπάλου με 20 εισόδους ανά αγώνα, αλλά και πρώτοι στις τελικές ενέργειες μέσα από σετ παιχνίδι (positional attacks) με 47 τελικές στο σύνολο. Επίσης οι ποδοσφαιριστές του Αλμέιδα είναι δεύτεροι, μόνο πίσω από τον Π.Α.Ο.Κ , σε ευκαιρίες μαζί με τον ΠΑΟ  (31), δεύτεροι σε πάσες κλειδιά (24), ενώ είναι και τρίτοι σε τελικές μέσα από επιθετικές μεταβάσεις (10 τελικές). Στα αρνητικά το χαμηλό ποσοστό σε high pressing, (προτελευταία μαζί με τον Ιωνικό με 36%), αλλά και η τελευταία θέση που μοιράζεται με τον Παναιτωλικό στις τελικές προσπάθειες από στατικές φάσεις ( μόλις 6 συνολικά).

Ο άστοχος Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος πορεύεται πλέον με τον Ισπανό Μίτσελ στο τιμόνι του, βρίσκεται στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 8 πόντους μαζί με Ν.Π.Σ. Βόλο και Ατρόμητο. Απόρροια του -7 από την κορυφή είναι ξεκάθαρα η αστοχία του στις τελικές προσπάθειες. Ο Ολυμπιακός όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι τελευταίος σε σουτ στον στόχο με μόλις 12 σε όλο το πρωτάθλημα, αν και οι συνολικές του τελικές είναι 60 που τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση. Αυτό το μόλις 20% σε ποσοστό τον κατατάσσει και εδώ τελευταίο στο πρωτάθλημα. Επίσης οι ερυθρόλευκοι είναι τελευταίοι μαζί με Άρη και Λαμία  στις τελικές προσπάθειες μέσα από την επιθετική μετάβαση. Στα θετικά της ομάδας του Μίτσελ η πρώτη θέση στις πετυχημένες πάσες (88%), η πρωτιά στις πετυχημένες σέντρες με 33%,  πρωτιά που μοιράζεται με τον Βόλο, η δεύτερη θέση σε εισόδους στο τελικό τρίτο με 48 ανά αγώνα, η δεύτερη θέση σε ”πατηματα” στην αντίπαλη περιοχή με 19 ανά αγώνα, αλλά και οι τρίτες θέσεις σε κατοχή μπάλας με 58%, όπως και η τρίτη θέση σε τελικές προσπάθειες μέσα από σετ παιχνίδι (positional attacks) με 36 τελικές προσπάθειες.

Ο Παναιτωλικός που διαψεύδει τους αριθμούς.

Αν μας έλεγαν ότι μια ομάδα είναι τελευταία στις εξής κατηγορίες:  Ευκαιρίες για γκολ, σουτ στον στόχο, πετυχημένες πάσες, πετυχημένες πάσες κλειδιά, μονομαχίες και εναέριες μονομαχίες, δευτερες μπάλες, ανακτήσεις μπάλας στο αντίπαλο μισό, pressing, high pressing, κατοχή μπάλας, είσοδο στην αντίπαλη περιοχή και τελικές από στατικές φάσεις, σχεδόν όλοι θα λέγαμε με περισσή βεβαιότητα ότι αυτή η ομάδα θα είναι τελευταία ίσως προτελευταία στον βαθμολογικό πίνακα. Και όμως έρχεται μέχρι στιγμής ο Παναιτωλικός να διαψεύσει αυτά τα νούμερα. Τα καναρίνια βρίσκονται στην όγδοη θέση με 7 βαθμούς (2 νίκες 1 ισοπαλία  2 ήττες και συνολικά τέρματα 6-6). Ίσως ο σημαντικότερος λόγος που η ομάδα του Αγρινίου βρίσκεται ψηλά σε σχέση με τις επιδόσεις της, είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας: μετατροπή ευκαιρίας σε γκολ. Εδώ ο Παναιτωλικός έχει το υψηλότατο 40% αφού έχει δημιουργήσει 15 ευκαιρίες και έχει σκοράρει 6 τέρματα.

Ατρόμητος και Ν.Π.Σ. Βόλος για 6αδα.

Ατρόμητος και Βόλος έχουν ξεκινήσει θετικά την χρονιά και θέτουν υποψηφιότητα για είσοδο τους στην πρώτη 6αδα του πρωταθλήματος. Στα θετικά του Ατρομήτου οι πρωτιές που κατέχει σε ποσοστό ευστοχίας στα σουτ με 46%, αλλά και σε τελικές προσπάθειες μέσα από επιθετικές μεταβάσεις με 22. Είναι επίσης δεύτερος σε μετατροπή ευκαιριών σε γκολ με 35% και τρίτος σε σουτ στον στόχο με 23 εύστοχα. Στον αντίποδα η θεσσαλική ομάδα είναι πρώτη μαζί με τον Ολυμπιακό όπως προ είπαμε στις πετυχημένες σέντρες με ποσοστό 33%, τρίτη σε πάσες κλειδιά με 20, πίσω από Π.Α.Ο.Κ και Α.Ε.Κ, τρίτη σε ποσοστό εύστοχων σουτ με 42% μαζί με τον Άρη και τρίτη σε μετατροπή ευκαιριών σε γκολ με 30%.

Ο απογοητευτικός Ιωνικός.

Τέλος, ο Ιωνικός φαίνεται πως στην δεύτερη σερί χρονιά του στην superleague αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Η ομάδα του Δημήτρη Σπανού βρίσκεται στη τελευταία θέση του πρωταθλήματος, έχοντας μόλις 1 πόντο και συνολικά τέρματα 2-10( χειρότερη άμυνα και δεύτερη χειρότερη επίθεση μαζί με τον Λεβαδειακό). Ο Ιωνικός έχει ποσοστό μόλις 10% μετατροπής ευκαιριών σε γκολ, ποσοστό που τον κατατάσσει μόνο πάνω από την Λαμία,την χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος, με μόλις 1 τέρμα ενεργητικό. Τέλος, ένας επιπλέον λόγος που η ομάδα της Νίκαιας βρίσκεται χαμηλά στην βαθμολογία, είναι και η αδυναμία της στις μονομαχίες. Συγκεκριμένα ο Ιωνικός είναι μαζί με Βόλο, Ατρόμητο και Παναιτωλικό τελευταίος στις μονομαχίες με 48%, ειδικότερα δε, προτελευταίος με 50% στις αμυντικές μονομαχίες (τελευταίος με 49% ο Ν.Π.Σ. Βόλος).

Τάσος Ματθαίου
Πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων της εταιρείας INSTAT
Πιστοποιημένος scouter της βρετανικής εταιρείας IPSO
Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης)
Κάτοχος διπλώματος UEFA B
Απόφοιτος του Ινστιτούτου Αθλητικής Ανάλυσης ( INSA).

Αφήστε μια απάντηση